free web templates

PERSBERICHTEN

Oranje boven op EK dat ’ Alkmaar op kaart zet’

De Nederlandse wielerploeg kwam als grote winnaar uit de bus na vijf dagen Europees Kampioenschap wielrennen op de weg in Alkmaar (7-11 augustus). Vijf Europese titels gingen naar de vaderlandse wielrenners. De Italianen deden daar met vier keer goud nauwelijks voor onder. Wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar keek trots terug op het evenement. “Dit heeft Alkmaar en de regio in heel Europa fantastisch op de kaart gezet.”
Op de openingsdag wisten de Nederlandse deelnemers aan de Team Mixed Relay goud te behalen. Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman, Amy Pieters, Riejanne Markus en Floortje Mackaij schreven geschiedenis door de allereerste titel op dit onderdeel ooit te winnen, gade geslagen door een al enthousiast publiek van wielerliefhebbers uit geheel Europa en veel nieuwsgierige en enthousiaste inwoners van Alkmaar zelf. Die ochtend was er ook al goud behaald door de Zeeuwse Shirin van Anrooij (junior-vrouwen). Op dag twee was er een Europese titel voor Ellen van Dijk, die al voor de vierde keer de zege voor zich opeiste in de tijdrit voor elite-vrouwen. Op vrijdag was het de jonge Twentse Ilse Pluimers die het Wilhelmus voor zich hoorde spelen na de wegwedstrijd voor de junior-vrouwen, waarna Amy Pieters op zaterdag nog eens goud veroverde voor Nederland in de wegwedstrijd voor elite-vrouwen. Met ook nog eens twee zilveren en twee bronzen medailles was de vaderlandse wielerequipe goed voor negen plakken, waarmee men veruit het meest succesvolle land was van dit kampioenschap. Maar ook het Vlaamse wielertalent Remco Evenepoel schreef geschiedenis in Alkmaar door daar zijn eerste titel bij de elite te winnen, hij won de tijdrit voor de mannen. Het publiek aan de Kanaalkade hoorde naast de Nederlandse en Belgische hymnen ook de volksliederen van Italië, Oekraïne en Denemarken spelen.
Europees kampioene bij de vrouwen Amy Pieters – woonachtig in Zwanenburg – was enthousiast over de ontvangst in Alkmaar. “Ik heb mijn naam veel gehoord langs de kant van het parcours en de mensen waren super enthousiast. Het was voor mij heel bijzonder om hier mijn eerste individuele Europese titel te behalen. En twee keer in één week goud te pakken, want ik stond ook al op de hoogste trede van het podium in de Team Mixed Relay. Ik had al een goede band met Alkmaar omdat ik hier ontelbaar veel rondjes op de wielerbaan heb gereden, maar met deze twee titels is deze stad nog dierbaarder geworden.” Op social media waren de dankbetuigingen van de Nederlandse deelnemers aan het enthousiaste publiek talrijk. Laurens ten Dam vond het EK een goed middel om Alkmaar en de regio op de kaart te zetten. De ambassadeur van het EK. “Hollandser krijg je het niet, met de kaasmarkt, de molens, het landschap.”
Wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar kijkt terug op een top evenement met een brede glimlach: ’Als wethouder sport en economie én als inwoner van Alkmaar ben ik super trots op hoe het EK is verlopen met ongekende publieksaantallen. Het heeft alle verwachtingen overtroffen met veel Nederlands succes. Dit heeft Alkmaar en de regio in heel Europa fantastisch op de kaart gezet! Ook grote complimenten voor de uitvoerende organisatie en de onvermoeibare inzet van de vele honderden enthousiaste vrijwilligers.”

Viviani met een andere tactiek naar goud in Alkmaar

Op de slotdag van het Europees Kampioenschap in Alkmaar heeft Elia Viviani de Europese titel bij de profs behaald. In een sprint met twee bleef de Italiaan de Belg Yves Lampaert voor. Pascal Ackermann bezorgde Duitsland een bronzen medaille.
Viviani was één van de namen die vooraf bij de bookmakers genoemd werden. Toch won de sprinter niet in de verwachte massasprint op de Kanaalkade in Alkmaar. De koers voor de mannen was vanaf het begin namelijk zeer selectief. In de aanlooplus ging het peloton in verschillende waaiers uiteen, waardoor sommige deelnemers zich al voor het opdraaien van de plaatselijke ronden kansloos wisten.
In de eerste groep was Viviani al present, net als andere snelle mannen, waaronder ook de Nederlanders Dylan Groenewegen en Mike Teunissen. Eenmaal weer in Alkmaar terug gekomen voor de ronden door de stad, ontstond een flink uitgedund eerste peloton. De Italianen wisten de groep opnieuw uit te dunnen tot dertien man. Daaruit reden op twee ronden voor het einde het trio Ackermann, Lampaert en Viviani weg. Omdat zij veel ploeggenoten in de groep achtervolgers hadden, kwam de jacht op de koplopers nooit echt op gang en zo mocht het trio de prijzen verdelen.
Winnaar Elia Viviani was een gelukkig mens in Alkmaar. "We hebben vandaag een heel andere tactiek gehanteerd dan we in de aanloop naar dit kampioenschap bedacht hadden. We dachten aan een sprint, maar wisten dat we de koers hard konden maken vandaag. De bochten, de kasseien op de Munnikenweg en de wind zorgden voor een harde wedstrijd. We konden de eerste groep in de finale nog een keer laten breken en zo gingen we uiteindelijk met twee man de sprint in. Dit is één van mijn mooiste overwinningen, heel anders dan mijn andere zeges, die ik meestal behaalde in de massasprint. Het is een geweldig gevoel om zo te winnen. Yves Lampaert maakte het me nog heel moeilijk in de finale, ik moest echt tot het uiterste gaan om de kloof naar hem te dichten. Maar toen me dat lukte, wist ik dat ik het af moest maken."

Italië en Nederland hoofdrolspelers dag vier EK

Alberto Dainese (beloften) en Amy Pieters (elite-vrouwen) waren de winnaars van de voorlaatste dag van het EK wielrennen in Alkmaar. Daarmee blijven Nederland en Italie hoofdrolspelers op dit Europees kampioenschap op de weg.
De wedstrijd voor de vrouwen heeft een zege opgeleverd voor Amy Pieters. Ze was de snelste van een kopgroep van drie. De Italiaanse Elena Cecchini sprintte naar zilver, Lisa Klein werd derde. Achter de koploopsters werden Lorena Wiebes en Kirsten Wild respectievelijk vierde en zesde. Het was alweer de vijfde gouden medaille voor de Nederlandse wegselectie op dit EK.
Na zeventig kilometer reden Amy Pieters, Elena Cecchini en Lisa Klein weg. Ze wisten ruim twee minuten voorsprong bijeen te rijden. Nederland ging in de achtervolging en bracht de marge terug tot een minuut. Maar toen de rensters van bondscoach Loes Gunnewijk van kop af gingen, liep de voorsprong weer snel op.
En dus was het aan Zwanenburgse Pieters om het af te maken in haar provincie Noord-Holland. "Natuurlijk geeft dat druk. Maar ik had onderweg gevoeld dat ik goed was en had het idee dat ik het af kon maken. Wel had ik gevraagd of de andere Nederlanders de druk wat konden opvoeren zodat die andere twee - die ploeggenoten zijn - geen spelletjes konden spelen. Door de voorsprong even iets geringer te maken. De sprint wilde ik graag vanuit de achterste positie ingaan, maar dat wilde Cecchini ook. Maar ik ging van mijn eigen kracht uit en kon het ook vanuit de tweede positie doen. Winnen moest gewoon. Ik had niet graag de anderen van Team NL laten weten dat ik tweede was geworden, het is eigenlijk voor ons momenteel vooral de eerste plaats die telt. Ik ben natuurlijk ook voor mezelf heel blij dat ik gewonnen heb.”
De Italiaan Alberto Dainese had daarvoor het goud gewonnen bij de beloften op het Europees Kampioenschap in Alkmaar. Niklas Larsen eindigde namens Denemarken als tweede, Ralt Arm uit Estland werd derde. Beste Nederlander werd Nils Eekhoff op de vijfde stek.
De Italianen kleurden de finale. Een uitval van Alexander Konychev werd pas in de absolute eindfase geneutraliseerd. Vervolgens maakte Dainese het in de sprint superieur af. "Door de actie van Alexander werden wij door de andere teams in een zetel naar de streep gebracht. Ik wist dat ik niet te vroeg op kop moest komen vanwege de wind, dus ik wachtte mijn moment af. Deze zege betekent heel veel voor mij. Dit Europees kampioenschap is mijn grote doel van dit seizoen vanaf het begin van het jaar. Dit en mijn profcontract bij Sunweb voor komend jaar zijn een kroon op mijn werk van de afgelopen jaren." 

Pieters bezorgt Nederland vijfde gouden EK-medaille

Het Europees kampioenschap op de weg in Alkmaar heeft een zege opgeleverd voor Amy Pieters. Ze was de snelste van een kopgroep van drie. De Italiaanse Elena Cecchini sprintte naar zilver, Lisa Klein werd derde. Achter de koploopsters werden Lorena Wiebes en Kirsten Wild respectievelijk vierde en zesde. Het was alweer de vijfde gouden medaille voor de Nederlandse wegselectie op dit EK.
De Nederlandse vrouwen vielen aan vanaf de start. Een groep van dertien reed weg met Chantal Blaak, Lucinda Brand, Amy Pieters, Demi Vollering en Lorena Wiebes. Later werd de groep uitgebreid tot ruim dertig rensters en toen sloten ook Marianne Vos en Kirsten Wild aan.
Vanuit die groep reden na zeventig kilometer Amy Pieters, Elena Cecchini en Lisa Klein weg. Ze wisten ruim twee minuten voorsprong bijeen te rijden. Nederland ging in de achtervolging en bracht de marge terug tot een minuut. Maar toen de rensters van bondscoach Loes Gunnewijk van kop af gingen, liep de voorsprong weer snel op.
En dus was het aan Zwanenburgse Pieters om het af te maken in haar provincie Noord-Holland. "Natuurlijk geeft dat druk. Maar ik had onderweg gevoeld dat ik goed was en had het idee dat ik het af kon maken. Wel had ik gevraagd of de andere Nederlanders de druk wat konden opvoeren zodat die andere twee - die ploeggenoten zijn - geen spelletjes konden spelen. Door de voorsprong even iets geringer te maken. De sprint wilde ik graag vanuit de achterste positie ingaan, maar dat wilde Cecchini ook. Maar ik ging van mijn eigen kracht uit en kon het ook vanuit de tweede positie doen. Winnen moest gewoon. Ik had niet graag de anderen van Team NL laten weten dat ik tweede was geworden, het is eigenlijk voor ons momenteel vooral de eerste plaats die telt. Ik ben natuurlijk ook voor mezelf heel blij dat ik gewonnen heb. Dit is een prijs die telt voor ons. Dit jaar werd ik al wereldkampioene op de baan en nu win ik deze week - na de Team Relay - twee Europese titels. Het is extra mooi om hier de titel te veroveren. Ik heb mijn naam hier vaak horen scanderen en ik heb natuurlijk wel een band met Alkmaar, ik heb hier al zo vaak op de baan gereden. Heel mooi dit.”

Dainese sprint naar beloftengoud op Kanaalkade

De Italiaan Alberto Dainese heeft het goud gewonnen bij de beloften op het Europees Kampioenschap in Alkmaar. Niklas Larsen eindigde namens Denemarken als tweede, Ralt Arm uit Estland werd derde. Beste Nederlander werd Nils Eekhoff op de vijfde stek.
De Italianen kleurden de finale. Een uitval van Alexander Konychev werd pas in de absolute eindfase geneutraliseerd. Vervolgens maakte Dainese het in de sprint superieur af. "Door de actie van Alexander werden wij door de andere teams in een zetel naar de streep gebracht. Ik wist dat ik niet te vroeg op kop moest komen vanwege de wind, dus ik wachtte mijn moment af. Deze zege betekent heel veel voor mij. Dit Europees kampioenschap is mijn grote doel van dit seizoen vanaf het begin van het jaar. Dit en mijn profcontract bij Sunweb voor komend jaar zijn een kroon op mijn werk van de afgelopen jaren."
Dainese komt uit voor de SEG-formatie. "Het heeft zeker geholpen dat ik bij een Nederlandse ploeg heb gereden. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om in de waaiers te rijden. In het begin kon ik er niets van en wapperde ik er zo af, maar vandaag had ik die kennis nodig om hier te winnen."

Pluimers, Paternoster en Ponomar grijpen goud in Alkmaar

Ilse Pluimers (Nederland), Letizia Paternoster (Italië) en Andrii Ponomar (Oekraïne) hebben op de derde dag van het Europees Kampioenschap op de weg het goud gewonnen in Alkmaar.
 
De vrijdag begon met nieuw succes voor Nederland. Ilse Pluimers soleerde naar het goud. Sofie van Rooijen veroverde bovendien namens ons land zilver. Kristina Nenadovic uit Frankrijk legde beslag op het brons. Pluimers en Van Rooijen - normaal ook ploeggenoten - voerden een bekende tactiek op: Pluimers trok ten aanval en Van Rooijen stond klaar om het af te maken op het moment dat het gat gedicht zou worden. Maar het peloton weifelde te lang en de Twentse renster hield vier seconden voorsprong over op de streep. "Ik mocht van de bondscoach tot de laatste ronde aanvallen, maar we hadden een punt afgesproken vanwaar we vol voor de kaart van Sofie zouden gaan. Ik was niet gestart met het idee dat het zou lukken om hier Europees kampioene te worden. Het was mijn eerste grote toernooi en ik was best gespannen. Ook voelden de benen niet eens zo geweldig aan. Ik heb in het begin nooit om gekeken, maar later zag ik wel dat ze nog heel dichtbij waren. Op de Munnikenweg wist ik de voorsprong opnieuw uit te breiden en ook tot mijn eigen verbazing hield ik. Het is ongelofelijk dat ik hier als eerstejaars al een grote prijs weet te winnen en anderhalf jaar in die trui kan rijden.”
 
De Italiaanse Letizia Paternoster won vervolgens het goud bij de vrouwen onder de 23 jaar. Lonneke Uneken veroverde namens Nederland brons. De winnares zei na afloop: "Ik ben heel blij met dit resultaat. De ploeg heeft heel hard gewerkt om mij hier af te zetten en zij hebben hun werk heel goed gedaan. Dit is zeker ook hun prestatie.” Uneken was een blije winnares van het brons. "Natuurlijk win je graag, maar als je naar de sprint kijkt, zag je dat de winnares duidelijk de sterkste was. Ik moest nog echt tot de streep sprinten om de Portugese Maria Martins af te houden in de spurt voor de derde plek. Ik denk dat dit het hoogst haalbare was voor mij vandaag. Als eerstejaars belofte mag ik denk ik al heel blij zijn met hoe het gaat dit seizoen. Dit is voor mij echt een bekroning voor hoe goed het dit seizoen draait."
 
Het slotstuk bij de junioren kwam op naam van Andrii Ponomar uit de Oekraïne. Met een lange en moedige solo wist hij drie achtervolgers voor te blijven. Achter hem reden de Nederlander Enzo Leijnse, de Duitser Maurice Ballerstedt en de Italiaan Andrea Piccolo, maar zij kregen het gat niet dicht. In de sprint voor de overgebleven podiumplaatsen greep Leijnse – die eerder dit EK derde werd op de tijdrit – naast een tweede medaille. Ballerstedt greep het zilver, Piccolo het brons. Naast Leijnse reden er nog twee Nederlanders bij de eerst tien: Olav Kooij (zevende) en Casper van Uden (achtste). De Oekraïense winnaar was zwaar teleurgesteld na zijn achtste plaats in de tijdrit eerder op dit kampioenschap. Zijn coach moest hem opbeuren. “Ik ben hier superblij mee. Ik was in mijn ogen wel één van de favorieten. Maar mijn tijdrit stelde me teleur. Ik wilde de wereld laten zien dat ik beter kon en net zo goed ben als tijdritkampioen Piccolo. Dat is gelukt.” 

Ponomar naar de winst op het EK Junioren

Andrii Ponomar heeft de Oekraïne het goud bezorgd in de juniorenwedstrijd van het Europees Kampioenschap op de weg in Alkmaar. Met een lange en moedige solo wist hij drie achtervolgers voor te blijven. Achter hem reden de Nederlander Enzo Leijnse, de Duitser Maurice Ballerstedt en de Italiaan Andrea Piccolo.
 
In de sprint voor de overgebleven podiumplaatsen greep Leijnse – die eerder dit EK derde werd op de tijdrit – naast een tweede medaille. Ballerstedt greep het zilver, Piccolo het brons. Naast Leijnse reden er nog twee Nederlanders bij de eerst tien: Olav Kooij (zevende) en Casper van Uden (achtste).
 
De Oekraïense winnaar was zwaar teleurgesteld na zijn achtste plaats in de tijdrit eerder op dit kampioenschap. Zijn coach moest hem opbeuren. “Op de kasseinen had iedereen het zwaar en daar maakte ik de koers hard. Het is voor mij een aangename verrassing dat het me lukte het vol te houden. Ik ben heel blij met deze trui. Als eerstejaars heb ik nog een EK en twee WK’s om naar uit te kijken in deze categorie. Veel verder in mijn toekomst kijk ik nog niet.”

Paternoster blijft Lach en Uneken voor in Alkmaar

De Italiaanse Paternoster won goud bij de vrouwen onder de 23 jaar op het EK wielrennen in Alkmaar door de massasprint te winnen. Opnieuw was er oranje succes: Lonneke Uneken spurtte achter de Poolse Marta Lach naar het brons.
De wedstrijd kende veel aanvallers. Nina Buysman en Nicole Steigenga meldden zich in het offensief in kleine groepen en de Britse Pfeiffer Georgi probeerde het moedig alleen. Onder impuls van een aantal teams werd er op een massasprint aangestuurd.
"Ik ben heel blij met dit resultaat. De ploeg heeft heel hard gewerkt om mij hier af te zetten en zij hebben hun werk heel goed gedaan. Dit is zeker ook hun prestatie. We zijn met dit team aan het toewerken naar de Olympische Spelen en ik heb veel geleerd van mijn meer ervaren ploeggenoten dit seizoen. Ik had het idee dat de andere ploegen te vroeg op een sprint aanstuurden. Wij wilden wel een sprint, maar ik stuurde mijn ploeggenoten pas op vijf kilometer van het einde naar voren. Zo hadden we genoeg krachten over voor de belangrijke laatste fase" aldus de winnares.
Uneken was een blije ontvangster van het brons. "Natuurlijk win je graag, maar als je naar de sprint kijkt, zag je dat de winnares duidelijk de sterkste was. Ik moest nog echt tot de streep sprinten om de Portugese Maria Martins af te houden in de spurt voor de derde plek. Ik denk dat dit het hoogst haalbare was voor mij vandaag. Als eerstejaars belofte mag ik denk ik al heel blij zijn met hoe het gaat dit seizoen. Dit is voor mij echt een bekroning voor hoe lekker het dit seizoen draait." Nederland wilde voor een sprint gaan, maar niet zonder dat alle deelneemsters hadden afgezien. "We wilden de koers wel hard maken en hadden ook kansrijk kunnen zijn met een kleinere groep. Maar toen het samen bleef, was ik degene die het voor Nederland af mocht maken. Teamgenote Amber van der Hulst zette me goed van voren af en vervolgens kon ik mijn weg kiezen. En toen rolde er brons uit."

Goud en zilver voor oranje bij het EK junior-vrouwen

Ilse Pluimers heeft de Europese titel gewonnen bij de junior-vrouwen. De Nederlandse ploeg was uitermate succesvol. Sofie van Rooijen maakte het succes compleet met het winnen van zilver. Kristina Nenadovic uit Frankrijk legde beslag op het brons.
Pluimers en Van Rooijen - normaal ook ploeggenoten - voerden een bekende tactiek op: Pluimers trok ten aanval en Van Rooijen stond klaar om het af te maken op het moment dat het gat gedicht zou worden. Maar het peloton weifelde te lang en de Twentse renster hield vier seconden voorsprong over op de streep.
"Ik mocht van de bondscoach tot de laatste ronde aanvallen, maar we hadden een punt afgesproken vanwaar we vol voor de kaart van Sofie zouden gaan. Ik was niet gestart met het idee dat het zou lukken om hier Europees kampioene te worden. Het was mijn eerste grote toernooi en ik was best gespannen. Ook voelden de benen niet eens zo geweldig aan. Ik heb in het begin nooit om gekeken, maar later zag ik wel dat ze nog heel dichtbij waren. Op de Munnikenweg wist ik de voorsprong opnieuw uit te breiden en ook tot mijn eigen verbazing hield ik. Het is ongelofelijk dat ik hier als eerstejaars al een grote prijs weet te winnen en anderhalf jaar in die trui kan rijden. Als aanvalster wordt je normaal niet heel vaak beloond, maar ik heb het dit jaar ongelofelijk vaak kunnen afronden. Op het NK in Dongen won ik zilver, nu is het hier gewoon goud. Ik hoop - en verwacht eigenlijk - dat ik nu ook het wereldkampioenschap in Yorkshire mag rijden."
Van Rooijen toonde zich een sportieve nummer twee. Ze was vooral blij voor haar team- en landgenote. "Natuurlijk weet ik dat ik win als ze haar terug halen, maar ik gun het haar ook. Ze heeft er hier echt voor gereden. En het is mooi dat ze heel lang kan genieten van deze trui die ze hier verdiend heeft. En als land hebben we gewoon een sterke wedstrijd gereden. Dit was onze tactiek en die werkte."

Evenepoel en Van Dijk winnen EK Tijdrijden elite

Remco Evenepoel heeft in Alkmaar het EK Tijdrijden bij de elite-mannen gewonnen. Hij bezorgde daarmee de Belgen hun eerste gouden medaille op dit Europees Kampioenschap in de kaasstad. Nederland behaalde met Ellen van Dijks winst bij de elite-vrouwen alweer een derde gouden medaille.
Het Belgische wonderkind Evenepoel trok veel Belgen en ook Belgische pers naar Alkmaar op de tweede dag van het EK. Hij maakte zijn faam waar. De eerstejaars belofte bleef in het elitekampioenschap Kasper Asgreen (Denemarken) en Edoardo Affini (Italië) voor. Het verschil bedroeg respectievelijk 19 en 21 seconden. Jos van Emden werd achtste op 31 seconden. Sebastian Langeveld werd tiende.
Evenepoel was vorig jaar nog wereldkampioen bij de junioren en kende een imponerend eerste seizoen bij de elite. "Ik had toe gepiekt naar San Sebastian en het Europees Kampioenschap tijdrijden en het is allebei gelukt. Ik had natuurlijk niet durven dromen dat het zo goed zou gaan dit seizoen. Ik wist dat ik hier voor de titel kon meedoen en dat ik het vooral van mijn techniek moest hebben. Ik was vooraf bang dat op de rechte stukken een aantal anderen sterker zouden zijn. Maar nadat ik al de snelste was op het tussenpunt, kon ik de marge nog groter maken." Evenepoel was emotioneel na afloop. "We hebben natuurlijk deze week iets verschrikkelijks mee gemaakt" zei hij verwijzend naar de dood van Bjorg Lambrecht. "Ik heb mezelf gezegd dat ik de trui met de sterren wilde binnen halen voor de sterren in de hemel. Dat is gelukt en daar ben ik ook daarom heel blij om."
Ellen van Dijk behaalde in Alkmaar haar vierde tijdrittitel op rij op het EK. "Maar dat wil niet zeggen dat je dan zonder druk start. Die is er altijd. Met name dit jaar omdat ik bij veel tijdritten last heb gekregen van mijn rug. Daardoor kon ik ook niet altijd trainen op dit onderdeel. Ik heb er ook over gedacht om misschien het seizoen voortijdig te beëindigen. Maar deze race geeft mij genoeg moed om weer met ambitie naar het WK toe te werken. Hier put ik hoop uit. Het was een zwaar parcours, maar een vlak parcours met een beetje wind is mij wel op het lijf geschreven. Ik denk dat dit wel een heel bijzondere titel voor me is, niet alleen vanwege de rugklachten, maar ook omdat het in eigen land is." Lucinda Brand was heel blij met brons. "Ik wist dat het erin moest zitten, maar ben wel heel blij dat het niet net een vierde plek werd. Ook voor mij is het toch speciaal om een medaille te winnen in eigen land. Maar het is ook mooi dat Ellen hier de titel wint, want zo verdient Nederland een extra startplek op het WK in Yorkshire.”
De beloftentitels gingen naar Johan Price-Pejtersen uit Denemarken (mannen) en Hannah Ludwig (Duitsland). Pejtersen bleef landgenoot Mikkel Berg (zilver) en de Zwitser Stefan Bissegger (brons) voor. Ludwig kreeg de Russische Maria Novolodskaya (zilver) en de Italiaanse Elena Pirrone (brons) mee op het podium.

Emotionele Evenepoel wint EK Tijdrijden profs

De Belg Remco Evenepoel heeft in Alkmaar het EK Tijdrijden bij de elite gewonnen. De eerstejaars belofte bleef Kasper Asgreen (Denemarken) en Edoardo Affini (Italië) voor. Het verschil bedroeg respectievelijk 19 en 21 seconden. De Nederlanders zorgden voor een top 10-notering. Jos van Emden werd achtste op 31 seconden. Sebastian Langeveld werd tiende.
Evenepoel was vorig jaar nog wereldkampioen bij de junioren en kende een imponerend eerste seizoen bij de elite. "Ik had in deze periode toe gepiekt naar San Sebastian en het Europees Kampioenschap tijdrijden en het is allebei gelukt. Ik had natuurlijk niet durven dromen dat het zo goed zou gaan dit seizoen. Ik wist dat ik hier voor de titel kon meedoen en dat ik het vooral van mijn techniek moest hebben. Ik was vooraf bang dat op de rechte stukken een aantal anderen sterker zouden zijn. Maar nadat ik al de snelste was op het tussenpunt, kon ik de marge nog groter maken." Evenepoel was emotioneel na afloop. "We hebben natuurlijk deze week iets verschrikkelijks mee gemaakt" zei hij verwijzend naar de dood van Bjorg Lambrechts "Ik heb mezelf gezegd dat ik de trui met de sterren wilde binnen halen voor de sterren in de hemel. Dat is gelukt en daar ben ik ook daarom heel blij om." 
Kasper Asgreen kon leven met het zilver. "Je start als prof altijd om te winnen, maar als je alles gegeven hebt en er was iemand beter dan is dat prima." Edoardo Affini ging met brons naar huis, met minimaal verschil met Stefan Kung. "Er komen nieuwe kansen om ooit goud te winnen, niemand is onverslaanbaar.”

Johan Price-Pejtersen Europees kampioen beloften

Een Deens feestje bij het Europees Kampioenschap Tijdrijden voor beloften. Goud was voor Johan Price-Pejtersen uit Denemarken. Tweede werd zijn landgenoot en wereldkampioen Mikkel Bjerg, brons ging naar Stefan Bissegger uit Zwitserland. Twee Nederlanders gingen van start. Daan Hoole eindigde als zesde, Wessel Krul werd achttiende.
De winnaar was dolblij met de winst. "Het was zeker niet vanzelfsprekend dat ik hier winnen zou. Mikkel is niet de eerste de beste en hij is bovendien een goede vriend van me. We hebben hier samen naar toe geleefd. Ik ben een lange renner en daardoor bij uitstek geschikt voor een vlak parcours. Die trof ik hier. We wisten allemaal dat de wind hier een factor zou zijn, maar ik moet zeggen dat ik er nog van schrok hoe zwaar dit de wedstrijd maakte. Het landschap is hier zo open, je kunt je pas bij terugkeer in Alkmaar weer verschuilen tegen de wind. Het is daarmee een parcours voor de wattmonsters" zei hij verwijzend naar zijn vermogensmeter.
Op het Deens kampioenschap waren de twee al aan elkaar gewaagd. “Toen wist ik dat het erin moest zitten. Maar bij een tijdrit gaat het ook om de vorm van de dag. Maar die was gelukkig goed.”
 

Van Dijk wint haar vierde EK Tijdrijden op rij

Ellen van Dijk is op de tweede dag van het EK in Alkmaar Europees kampioene tijdrijden geworden. Het was haar vierde EK-goud op rij. Lucinda Brand werd derde. Lisa Klein legde namens de vrouwen beslag op de tweede plek.
Van Dijk behaalde haar vierde titel op rij op het EK. "Maar dat wil niet zeggen dat je dan zonder druk start. Die is er altijd. Met name dit jaar omdat ik bij veel tijdritten last heb gekregen van mijn rug. Daardoor kon ik ook niet altijd trainen op dit onderdeel. Ik heb er ook over gedacht om misschien het seizoen voortijdig te beëindigen. Maar deze race geeft mij genoeg moed om weer met ambitie naar het WK toe te werken. Hier put ik hoop uit. Het was een zwaar parcours, maar een vlak traject met een beetje wind is mij wel op het lijf geschreven. Ik denk dat dit wel een heel bijzondere titel voor me is, niet alleen vanwege de rugklachten, maar ook omdat het in eigen land is."
Lucinda Brand was heel blij met brons. "Ik wist dat het erin moest zitten, maar ben wel heel blij dat het niet net een vierde plek werd. Ook voor mij is het toch speciaal om een medaille te winnen in eigen land. Maar het is ook mooi dat Ellen hier de titel wint, want zo verdient Nederland een vierde plek op het WK in Yorkshire, die ik wellicht kan invullen. We hebben zo'n sterk land, met ook nog eens wereldkampioene Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen op dit onderdeel, dat ik daar van afhankelijk ben.'
Lisa Klein dacht niet dat het een nadeel was dat ze gisteren met Duitsland al de Team Relay had gereden. Dat hadden Van Dijk en Brand niet. "Ik ben iemand die heel goed hersteld van een tijdrit, dat merk ik ook in een etappekoers. Ik heb weer alles gegeven vandaag en ben tevreden met deze plek. Het was mijn eerste elite EK en ik was best zenuwachtig. Maar het pakte goed uit."

Ludwig wint EK tijdrijden beloften-vrouwen

Hannah Ludwig is Europees kampioene tijdrijden geworden bij de beloften-vrouwen en bezorgde zo Duitsland het eerste EK-goud op de tweede dag van de Europese titelstrijd in Alkmaar.
De Duitse was vorig jaar nog juniore en had niet verwacht direct op de hoogste trede van het podium te staan. De Russische Maria Novolodskaya werd tweede op 38 tellen. Derde was de Italiaanse Elena Pirrone op veertig seconden. Maaike Boogaard werd negende op 1 minuut 6. Yara Kastelijn viel ziek uit.
Ludwig had niet verwacht al voor de titel mee te doen."Dit is een superverrassing voor me. Ik was er dan ook heel blij mee. Door de wind was het een best zwaar parcours, met name de terugweg. Je moest een beetje sparen op de heenweg en daarna volle bak naar de streep rijden. Ik ben heel blij en vereerd dat ik de trui nu dragen mag. Ik rijd ook nog de wegwedstrijd morgen. Ik vind het wel lekker dat dit direct al morgen is, dan hoef ik niet een dag te wachten. Ik zit nu in een flow."
 

Nederland en Italië winnen eerste EK-titels in Alkmaar

Met twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille opende Nederland sterk op het Europees Kampioenschap Wielrennen in Alkmaar. Europese titels waren er voor de Nederlandse Team Relay-formatie en voor Shirin van Anrooij bij de junior-vrouwen. De Italianen wonnen bij de junioren in de persoon van Andrea Piccolo.
De dag begon direct met de Europese titel bij de junior-vrouwen. Shirin van Anrooij zelf was uiteraard dolgelukkig met de winst. "Ik kwam hier voor een plek bij de eerste tien. En was heel benieuwd of ik de afstand aan kon. Ik reed nooit langer dan vijftien kilometer en deze tijdrit was maar liefst 22 kilometer lang. Toch ben ik niet op reserve gestart. Maar ik kreeg van bondscoach Loes Gunnewijk door dat het nog vijf kilometer was en toen wist ik dat ik nog een keer volle bak moest om alles te geven. Met drie kilometer hoorde ik dat er een medaille in zat en met een kilometer dat het om goud ging. Ik heb alles gegeven en ben zo blij dat het gelukt is te winnen.”
Bij de junioren was er zilver en brons voor respectievelijk Lars Boven en Enzo Leijnse, die alleen de Italiaan Andrea Piccolo voor zich hoefden te dulden. De Italiaanse winnaar stond na afloop te stralen. "Ik startte met de ambitie om een medaille te halen. Ik durfde vooraf eigenlijk niet op de titel te hopen, maar ben heel blij dat ik nu de nieuwe Europees kampioen ben geworden. Ik hield een klein beetje reserve op het eerste stuk en na het tussenpunt ben ik volle bak gegaan. De benen waren heel goed en dat was ook nodig op dit parcours. Het waren dit keer niet de heuvels maar de wind die het heel zwaar maakte. Maar ik was gelukkig sterk."
Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Floortje Mackaij, Amy Pieters en Riejanne Markus versloegen Duitsland en Italië bij de allereerste EK Team Relay. Duitsland volgde op vijftien seconden. Italië gaf 1.25 toe. Floortje Mackaij werd twee dagen geleden opgeroepen als vervanger van Marianne Vos en stond nu opeens met een Europese kampioenstrui en goud om de nek. "Nadat de mannen een goede tijd neerzetten, konden wij het goud ook daadwerkelijk in de wacht slepen. We waren met drie aan elkaar gewaagd en hadden ons bewust iets gespaard op het eerste stuk. Het tweede stuk was tegen de wind en we moesten nog iets overhouden. Onze tactiek klopte en dat gold voor alles vandaag. We zijn niets voor niets kampioen geworden."
 

Gouden finale voor Nederland op openingsdag

Nederland heeft in Alkmaar het eerste EK Team Relay gewonnen. Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Floortje Mackaij, Amy Pieters en Riejanne Markus versloegen Duitsland en Italië bij de allereerste EK Team Relay. Duitsland volgde op vijftien seconden. Italië gaf 1.25 toe en won brons.
"Een mooi resultaat" erkende bondscoach Koos Moerenhout. "Het was natuurlijk voor alle landen nog even zoeken, maar ik denk dat onze kracht vooral in de breedte lag. We hadden twee keer drie renners die goed aan elkaar gewaagd waren. Een mooi begin van ons toernooi ook."
Bauke Mollema stond voor het eerst met een kampioenstrui om de schouders. 'Ik denk dat ik nog een keer districtskampioen geweest bent, maar daar krijg je geen trui voor. We wisten dat we een sterke ploeg hadden en dan kun je alleen maar hopen dat er een zege uitkomt. Ramon Sinkeldam was als man van de streek onze gids en heeft in het begin zijn bijdrage kunnen leveren. Koen Bouwman en ik konden vervolgens een goede tijd neerzetten en gelukkig konden onze vrouwen het afmaken."
Floortje Mackaij werd twee dagen geleden opgeroepen als vervanger van Marianne Vos en stond nu opeens met een Europese kampioenstrui en goud om de nek. "Ongelofelijk is dit. Als je tweede reserve bent, verwacht je niet dat je opgeroepen wordt. Maar ik ben er heel blij mee. Nadat de mannen een goede tijd neerzetten, konden wij het goud ook daadwerkelijk in de wacht slepen. We waren met drie aan elkaar gewaagd en hadden ons bewust iets gespaard op het eerste stuk. Het tweede stuk was tegen de wind en we moesten nog iets overhouden. Onze tactiek klopte en dat gold voor alles vandaag. We zijn niets voor niets kampioen geworden."

Italiaan wint bij junioren, zilver en brons voor oranje

De Italiaan Andrea Piccolo veroverde goud op het Europees Kampioenschap tijdrijden voor junioren. Nederland was na het succes van Shirin van Anrooij – die won bij de junior-vrouwen – opnieuw succesvol met zilver en brons voor Lars Boven en Enzo Leijnse.

De Italiaanse winnaar stond na afloop te stralen. "Ik startte met de ambitie om een medaille te halen. Ik durfde vooraf eigenlijk niet op de titel te hopen, maar ben heel blij dat ik nu de nieuwe Europees kampioen ben geworden. Ik hield een klein beetje reserve op het eerste stuk en na het tussenpunt ben ik volle bak gegaan. De benen waren heel goed en dat was ook nodig op dit parcours. Het waren dit keer niet de heuvels maar de wind die het heel zwaar maakte. Maar ik was gelukkig sterk."
Lars Boven was content met zilver. "Het verschil was twaalf seconden en dan is het ook geen kwestie dat ik ergens het goud heb laten liggen. Vooraf had ik geen concrete verwachting. Je gaat gewoon volle bak en dan zie je wat eruit komt. Ik voelde me vooraf heel goed en had vertrouwen. Onderweg had ik even iets minder goede benen, maar mijn tijd was wel de snelste toen ik over de streep kwam. Uiteindelijk ben ik heel blij met dit resultaat.” Ook Enzo Leijnse kon leven met de uitslag. “Derde worden op een EK – en ook nog in eigen land – is natuurlijk prima. Vooraf kun je alleen maar hopen dat je een medaille wint.”

Eerste Europese titel EK Alkmaar voor Van Anrooij

Shirin van Anrooij is Europees kampioene tijdrijden geworden bij de junior-vrouwen. Daarmee was de eerste gouden medaille op het Europees Kampioenschap wielrennen op de weg in Alkmaar voor thuisland Nederland. De Zeeuwse hield de Russische Aigul Gareeva en de Zweedse Wilma Olausson achter zich.
 
Van Anrooij zelf was vanzelfsprekend dolgelukkig met de winst. "Ik kwam hier voor een plek bij de eerste tien. En was heel benieuwd of ik de afstand aan kon. Ik reed nooit langer dan vijftien kilometer en deze tijdrit was maar liefst 22 kilometer lang. Toch ben ik niet op reserve gestart. Maar ik kreeg van bondscoach Loes Gunnewijk door dat het nog vijf kilometer was en toen wist ik dat ik nog een keer volle bak moest om alles te geven. Met drie kilometer hoorde ik dat er een medaille in zat en met een kilometer dat het om goud ging. Ik heb alles gegeven en ben zo blij dat het gelukt is te winnen. Dit is het mooiste resultaat uit mijn sportloopbaan. En zeker omdat ik als eerstejaars nog een jaar in die trui mag rijden" aldus de Zeeuwse, die ook aan veldrijden en triatlon doet.
 
Ze is in haar regio gewend aan een beetje wind. "Dus ik hoopte al op wind en wat regen en dat kreeg ik. Dat is zeker niet in mijn nadeel geweest."

Ellen van Dijk aast op nieuwe Europese titel

De afgelopen drie jaar wist Ellen van Dijk steeds opnieuw het Europees Kampioenschap tijdrijden te winnen. Ook in Alkmaar gaat de renster van Trek-Segafredo voor het goud. “Er wacht een vlakke tijdrit en daar ben ik in het voordeel. Nog meer dan het glooiende parcours van het WK biedt dit EK mij de kans om vol voor de winst te gaan. En met die ambitie start ik dan ook. Het zou heel mooi zijn als het ook in eigen land lukt om die titel te veroveren.”
Nederland is bij de vrouwen een tijdritnatie om rekening mee te houden. Op het afgelopen wereldkampioenschap in Innsbruck stonden drie Nederlandse vrouwen op het podium: Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen veroverden goud en zilver, Van Dijk kreeg het brons omgehangen. “Zelfs een NK is daarmee in ons land een ongelofelijk sterk bezette wedstrijd” erkent Van Dijk, die in 2016, 2017 en 2018 de continentale tijdrittitel wist te veroveren. “Het scheelt dan ook dat Anna en Annemiek andere keuzes maken in hun wedstrijdprogramma dit jaar en het EK niet rijden. Dat zijn voor mij twee belangrijke concurrentes minder voor het goud, daar ben ik eerlijk in.”
Maar strijd verwacht ze zeker nu ook en met name uit het Duitse kamp zal naar haar verwachting de concurrentie komen. “Vooral Lisa Brennauer en Lisa Klein zijn twee concurrentes waar ik rekening mee houd. Brennauer draait al lang mee en is heel sterk, terwijl Klein de afgelopen tijd heel grote stappen gezet heeft op dit onderdeel. Ze maakt het me steeds lastiger. Onlangs in Utrecht versloeg ze me in een korte proloog, maar daar ben ik niet van geschrokken. Ik denk dat ik sowieso beter tot mijn recht kom als het parcours langer is en ik gedurende langere tijd mijn power kwijt kan. Maar ik zal echt het maximale moeten presteren om straks opnieuw Europees kampioene te worden.”
De kampioenstrui is niet alleen de beloning voor die sterke prestatie op het EK, je wordt er het hele jaar aan herinnerd in de wedstrijden. “Ik rijd zoveel mogelijk tijdritten gedurende het jaar en niet alleen om die trui aan te mogen hoor, al ben ik er best aan gehecht geraakt natuurlijk. Maar je moet deze discipline ook blijven oefenen. Trainen is goed, maar nergens bereid je jezelf zo goed voor op de kampioenschappen als bij een wedstrijd. Je oefent nog eens je gehele voorbereidingsprotocol en gaat in een wedstrijd ook dieper dan bij een training. Bovendien kun je kijken hoe je jezelf verhoudt ten opzichte van je tegenstanders. Ik heb een nieuw team dit jaar en ook een nieuwe trainer. Dat geeft toch ook weer positieve nieuwe prikkels. En al die details samen gaan hopelijk tot succes leiden.”

Alkmaar schrijft geschiedenis met eerste titelstrijd Team Mixed Relay

Op de openingsdag van het Europees Kampioenschap op de weg in Alkmaar (7-11 augustus)komen direct de elite-mannen en -vrouwen in actie op een nieuw onderdeel: de Team Mixed Relay. Voor het eerst wordt er een ploegentijdrit met drie mannen en drie vrouwen verreden op een internationaal kampioenschap en zijn daar medailles mee te verdienen. Nederland aast op eremetaal op dit onderdeel.
Acht landen gaven zich op voor deze eerste titelstrijd op dit onderdeel. Nederland neemt het – met Marianne Vos, Riejanne Markus, Amy Pieters, Ramon Sinkeldam Bauke Mollema en Koen Bouwman – op tegen de Belgen, Italianen, Fransen, Duitsers, Tsjechen, Russen en Slowaken. De Belgen gaven bij monde van Tourritwinnaar Thomas de Gendt al aan dit EK-nummer serieus te nemen, ook als voorbereiding op het wereldkampioenschap op dit onderdeel in Yorkshire later dit jaar. Ook bondscoach Loes Gunnewijk van Nederland hoopt op een succes. “Omdat donderdag de tijdritten voor mannen en vrouwen zijn, was het nog wel puzzelen om ook voor dit onderdeel een sterke formatie aan het vertrek te krijgen, maar ik denk wel dat we een goed team hebben voor deze Team Mixed Relay.” Het is de dagen voordien een kwestie van finetunen. “We gaan kijken wat de beste volgorde is, hoe lang de kopbeurten moeten zijn van iedereen en alles nog even een keer goed oefenen voordat we er woensdag aan beginnen.”
De drie mannen vertrekken als eerst voor hun land en er zit telkens drie minuten tussen de startende ploegen. De vrouwen van datzelfde land staan klaar op een startpodium en krijgen een signaal van de jury als hun mannenteam gefinisht is en zij vertrekken mogen. Wie met de twee teams van telkens drie de snelste tijd neerzet, schrijft geschiedenis en mag zich de eerste Europees kampioen Team Mixed Relay op de weg noemen. In het mountainbiken wordt dit onderdeel ook verreden, maar dan leggen de deelnemende sporters voor hun land één voor één het parcours af. De gefinishte renner moet de ander aantikken voordat deze van start mag gaan.

Ten Dam: ‘Verwacht koninklijke sprint op Kanaalkade’

Laurens ten Dam is ambassadeur van maar geen deelnemer aan het Europees Kampioenschap op de weg in Alkmaar. “Ik had mezelf ook niet opgesteld” zegt hij over de keuze van bondscoach Koos Moerenhout. “De omgeving van Alkmaar is natuurlijk zo plat als een pannenkoek. Terrein voor de sprinters dus. We krijgen dus na een koninklijke sprint op de Champs Elysées, er ook één op de Kanaalkade. Aan de interesse van de topsprinters zie je, dat voor hen de trui lonkt.”
 
De traditie van het Europees Kampioenschap voor elite-mannen is vrij jong, maar Ten Dam heeft het evenement in het profpeloton snel aan waarde zien winnen. “Er hangt een trui aan vast, die je een jaar mag dragen. Zoiets telt in het peloton. Het helpt natuurlijk ook dat Peter Sagan direct de eerste titel won en ook mannen als Alexander Kristoff en Matteo Trentin hebben als kampioenen die trui van Europees kampioen status gegeven. Heb je gezien hoe blij Trentin vorig jaar was toen hij de titel won? Dat zegt denk ik genoeg.”    
Een enkeling kwam de afgelopen maanden bij hem langs om eens te vragen naar het parcours. “Ik denk dat de omgeving pure Alkmaar- maar ook Nederland-promotie is. Hollandser krijg je het niet, met de kaasmarkt, de molens, het landschap. En tegen die renners zeg ik dat met name de passage door de stad én de Munnikenweg het lastig maken. Er zitten veel klinkerstroken in, veel bochten ook. Het is vaak aanzetten. Maar bij de profs denk ik dat een massasprint een logische afloop is, zeker nu Niki Terpstra niet mee doet. Die had ik anders opgeschreven voor de winst. We krijgen dus na een koninklijke sprint op de Champs Elysées, er ook één op de Kanaalkade. Aan de interesse van de topsprinters zie je, dat voor hen de trui lonkt. Dan moet Dylan Groenewegen het maar doen voor Nederland op zondag 11 augustus.”
Ten Dam noemt nog het open polderlandschap waar de tijdrit verreden wordt en kijkt uit naar de Team Relay. “Ik denk dat we daar een goede kans maken als Nederland.” Zelf zal hij aan de kant staan. “Mijn koffietentje staat bij de skatebaan. Dan kunnen de kinderen lekker skaten en ik de wedstrijd volgen. Ik verwacht ook nog wel wat gasten, die bij me thuis langs komen die dagen, het wordt vast druk. Dit EK beleef ik vanaf de kant. Maar ik snap heel goed dat bondscoach Koos Moerenhout niet voor mij als klimmer koos op dit parcours. Ik had mezelf ook niet opgesteld.”   
De organisatie van het EK maakte bekend dat er maar liefst veertig Europese landen deelnemen aan de Europese titelstrijd in Alkmaar.

Bondscoach en Noord-Hollandse deelnemers verwachten selectief EK

De conclusie na de parcoursverkenning door de jongerenteams van de Nederlandse bond vandaag is dat de parcoursen van het Europees Kampioenschap in Alkmaar selectief kunnen uitpakken. Zowel de Noord-Hollandse deelnemers Maaike Boogaard (Hoorn), Nina Buysman (Bovenkarspel) en Enzo Leijnse (Amstelveen) als bondscoach Loes Gunnewijk denken dat de passages door het stadscentrum en over de kasseien van de Munnikenweg hun tol gaan eisen in het peloton.

Bondscoach Loes Gunnewijk keerde tevreden terug van de verkenning: "Het is best een lastig parcours, dat geldt zowel de wegwedstrijd en de tijdrit. De kasseienstrook van de Munnikenweg is lang en daar kun je verschillen maken. Het mooie is dat start/finish middenin het centrum van Alkmaar te vinden zijn. Ik denk dat het qua sfeer heel erg mooi kan zijn. De rensters vinden het supergaaf dat het in eigen land is. Familie en vrienden komen kijken.” Bij de elite-vrouwen heeft Nederland een naam hoog te houden, onlangs werden Lorena Wiebes en Marianne Vos nog één en twee op de European Games. “Er zijn op dit parcours meerdere scenario’s mogelijk. Voor al die scenario’s hebben wij de geschikte rensters in huis. Het is aan de concurrentie om daar op te anticiperen. We willen sowieso een mooie koers neerzetten voor eigen publiek.”

De beloften-rensters Maaike Boogaard (Hoorn) en Nina Buysman (Bovenkarspel) vinden het bijzonder dat ze een Europees Kampioenschap in hun eigen provincie gaan rijden. Boogaard: “ Het is een selectief parcours. Het deel in de stad lijkt grotendeels op een criterium, als je achteraan zit, kun je er snel afgaan. Door de kasseien vallen er gaten in het peloton en komt er leven in de koers. We hebben goede sprinters mee en ook voor de aanval hebben we rensters die mee kunnen springen. Als Nederland kunnen we zeker iets brengen. Het geeft wel een echte kick dat er ook mensen komen kijken die ik ken." Buysman vindt het ook een aansprekende ronde. “ Je ziet Alkmaar op zijn mooist . Ik denk dat de kasseien en het bochtige parcours het best selectief kunnen maken. Ik vind het supergaaf dat het zo dichtbij is."

Ook de juniorenploeg van talentcoach Peter Zijerveld reed vandaag in opvallend oranje door Alkmaar. Amstelvener Enzo Leijnse vindt het geen standaard parcours: " Het is een apart rondje ook door die vele bochtjes. Ik denk dat het best zwaar gaat worden. In de stad zal het op een lint gaan. Het parcours van de tijdrit is snel met weinig bochten. De wind kan daar een rol spelen. Ik verwacht veel publiek. Het geeft een speciaal gevoel dat je dit EK in eigen land rijdt." 

Aansprekend deelnemersveld voor EK op weg in Alkmaar

De Europese wielerbond UEC heeft de deelnemerslijsten prijs gegeven van de Europese Kampioenschappen, die van 7 tot en met 11 augustus worden gehouden in Alkmaar. Zes etappewinnaars uit de recent verreden Tour de France komen naar Noord-Holland. Het gaat om Mike Teunissen, Dylan Groenewegen (Nederland), Peter Sagan (Slowakije), Elia Viviani, Matteo Trentin (Italië) en Thomas de Gendt (België).
Met ook nog andere snelle mannen als Alexander Kristoff, Jasper Philipsen, Brian Coquard, Arnaud Démare, Pascal Ackermann, Mark Cavendish, Sam Bennett en Kristoffer Halvorsen en tijdrijders als Jos van Emden, Remco Evenepoel, Filippo Ganna, Tomas Ludvigsson en Stefan Kung aan het vertrek, hebben de nationale bonden van de Europese lidstaten gezorgd voor een sterke bezetting van de Europese titelstrijd.
Ook bij de vrouwen ontbreken de sterren van het peloton niet. Op de tijdrit neemt titelverdedigster Ellen van Dijk het op tegen sterke concurrentes zoals de Duitse vrouwen Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kroger. Ook Lucinda Brand, de Italiaanse Elisa Longo Borghini, de Belgische Ann Sophie Duyck en de Zwitserse Marlen Reusser zullen zich wellicht in de strijd om de medailles mengen.
In de wegwedstrijd mag vuurwerk verwacht worden van een sterke Nederlandse formatie met drie snelle vrouwen in vorm in de persoon van Marianne Vos (onlangs winnares van vier Giro-ritten en La Course), Lorena Wiebes (winnares NK en European Games-wegwedstrijd) en meervoudig wereldkampioene op de baan Kirsten Wild, die in het voorjaar onder meer Gent-Wevelgem won. Uitdagers zijn bijvoorbeeld oud-wereldkampioene Amalie Dideriksen uit Denemarken en de Italiaanse titelverdedigster Marta Bastianelli.
Een nieuw onderdeel is de Team Relay, waar achtereenvolgens eerst drie mannen en daarna drie vrouwen van één land de snelste tijd moeten realiseren. Dit jaar maakt dit onderdeel voor het eerst deel uit van het WK-programma. Maar Alkmaar heeft de primeur op dit EK. Behalve Nederland doen ook sterke wielerlanden als België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Slowakije mee aan dit onderdeel.
UEC Road European Championships vinden plaats van 7 tot 11 augustus in Alkmaar. Kijk op www.alkmaar-cycling.com voor meer informatie.

Nederlands kampioene Wiebes wil ook schitteren op EK

De Nederlandse vrouwen waren op de afgelopen European Games in Minsk eensgezind én dominant, wat goud opleverde voor Lorena Wiebes en zilver voor Marianne Vos. De nog jonge Wiebes veroverde later in Ede ook de nationale titel. Daarmee is de zegehonger van de Mijdrechtse nog niet gestild, de renster van Parkhotel Valkenburg wil ook op het Europees Kampioenschap op de weg in Alkmaar een hoofdrol voor zich opeisen. “We moeten in ieder geval als land voor de zege gaan.”
Met haar leeftijd van twintig zou de nationaal kampioene ook bij de beloften-vrouwen mogen starten, maar dat niveau is Wiebes eigenlijk al ontgroeid. Dit jaar won ze buiten de genoemde titels ook de Nederlandse Loterij Topcompetitie, Nokere Koerse, de Diamond Tour, de EPZ Omloop van Borsele, een rit in de BeNe Ladies Tour en alle ritten en het eindklassement van de Chinese etappekoers Tour of Chongming Island. Een indrukwekkend palmares voor een tweedejaars elite-renster, die twee jaar geleden de Europese titel veroverde bij de junior-vrouwen.
“Je hoopt elk jaar een stap te zetten, maar ik blijf mezelf wel verbazen met de progressie die ik telkens boek. Dit jaar stond ik toch weer op een hoger niveau. Zo kon ik op het Nederlands Kampioenschap – waar volop werd aangevallen in de finale – toch met de besten mee én het afmaken in de sprint. Dat was een prachtige zege, waar ik natuurlijk ook een jaar lang van genieten kan omdat ik het rood-wit-blauw om de schouders heb. De winst in de European Games was ook heel bijzonder, omdat we daar als land heel sterk reden. Als je ziet wat voor sterke meiden dan voor jou op kop rijden, zoals Marianne Vos, Anna van der Breggen en Chantal Blaak, dan brengt dat ook wat druk met zich mee. Maar gelukkig kon ik daar naar de winst sprinten en Nederland het goud bezorgen.”
Dat Nederlandse goud dat is ook de topprioriteit als de nationale vrouwenploeg op zaterdag 10 augustus van start gaat op de Europese Kampioenschappen in Alkmaar. “Met zo’n sterke ploeg en op eigen terrein moeten we gewoon zorgen dat we als land het goud winnen. We moeten in ieder geval voor de zege gaan. We hebben rensters die kunnen aanvallen en als het een sprint wordt, hebben we ook meer troeven. Kirsten Wild rijdt daar immers ook en die kan natuurlijk ook sprinten. We zullen onderweg goed moeten overleggen wie die dag de sterkste is en uiteindelijk een beslissing moeten nemen voor wie we gaan. Daar zullen we zeker uitkomen.”

Duitse Lisa Klein komt voor goud naar EK Alkmaar

Natuurlijk wordt ook in het buitenland uitgekeken naar het Europees Kampioenschap in Alkmaar. Zo heeft de Duitse Lisa Klein het EK Tijdrijden met rood omcirkeld in haar koersagenda. Nederland is haar goed gezind dit jaar, want ze won met de Healthy Ageing Tour en de BeNe Ladies Tour al twee rittenwedstrijden binnen onze landsgrenzen. Klein wordt door titelverdedigster Ellen van Dijk als belangrijke uitdager gezien in Alkmaar.
In Utrecht versloeg de Duitse de Nederlandse in een korte proloog van de BeNe Ladies Tour. “Daar stond ik echt van te kijken, want ik kwam toen net van een hoogtestage en had vooral lange duurritten gedaan. Dat ik dan in een korte, explosieve rit tegen de klok kan winnen van Ellen, zie ik als een goed voorteken.”
Klein deed haar stage vooral met het oog op de Europese titelstrijd. Met haar team Canyon-Sram won ze in 2018 in Innsbruck (Oostenrijk) al de wereldtitel ploegentijdrit, deze zomer is de Europese titel tijdrijden haar grote doel. “Ja, ik ben daar echt naar toe aan het werken. Het is de belangrijkste dag van dit jaar voor mij. Ik ben onlangs Duits kampioene geworden en ben er heel trots op dat ik deze kampioenstrui mag dragen. Graag zou ik voor mijn land goud willen behalen.”
Eerder dit jaar zei ze dat Ellen van Dijk een lastige tegenstandster gaat worden. “Ze is enorm sterk en zeker in vlakke tijdritten altijd één van de favorieten. Maar ik heb dit seizoen enorm veel progressie gemaakt in de tijdritten en daardoor kan ik het Ellen vaker lastig maken. Het zou mooi zijn als ik de balans naar mijn kant kan laten doorslaan op zo’n belangrijk evenement.”
Het EK in Alkmaar vindt plaats van 7 tot en met 11 augustus.

Levensgroot boegbeeld voor Europese Kampioenschappen Wielrennen op Station Alkmaar onthuld

Op maandagmiddag 8 juli is op het plein voor het NS Station van Alkmaar een levensgrote fiets – hét boegbeeld voor de Europese Kampioenschappen Wielrennen – gepresenteerd. Deze zomer staat Alkmaar volledig in het teken van dit internationale topsportevenement, dat voor de eerste keer in de huidige vorm in Nederland wordt georganiseerd.
Wethouder Pieter Dijkman (Sport) en Vincent Thijssen (Algemeen directeur Alkmaar Sport) onthulden deze middag een enorme fiets van drie bij vijf meter. De fiets fungeert als boegbeeld voor de Europese Kampioenschappen Wielrennen die van woensdag 7 t/m zondag 11 augustus in en rondom Alkmaar plaatsvinden.
“Mooi om te zien hoe Alkmaar steeds meer in het teken komt te staan van dit bijzondere evenement. Met het EK zetten we de stad en haar regio met alles wat zij te bieden heeft goed op de kaart. Dat is natuurlijk goed voor de economie. Daarbij zijn de kampioenschappen een evenement bij uitstek om het bewegen in algemene zin extra te promoten en stimuleren”, aldus wethouder Dijkman. Vincent Thijssen voegt daar aan toe: “Als Alkmaar Sport zijn we buitengewoon trots dat de Europese Kampioenschappen in onze stad plaatsvinden. En onder het motto ‘Alkmaar Fietst’ gaan we het positieve effect van fietsen zo optimaal mogelijk benutten – ook ná het EK.”
De fiets is één van de eerst zichtbare vormen van citydressing rondom het EK Wielrennen in Alkmaar. In aanloop naar de kampioenschappen wordt de stad de komende weken nog verder aangekleed met onder meer banners en banieren waarop de kampioenschappen groots worden gepromoot. Eerder is het voormalig Oilily-pand aan het Waagplein voorzien van EK-raamstickers.
Al ruimschoots voor augustus staat Alkmaar in het teken van het EK Wielrennen. Zo organiseert Alkmaar Sport t/m november meer dan twintig officiële side-events. Alle informatie over het EK vind je op www.alkmaar-cycling.com. Hier staan onder meer het volledige programma, de parcoursen, bezoekers- en persinformatie.

Groenewegen richt vizier na Tour op EK Alkmaar

Dylan Groenewegen was vrijdag voor het eerst in deze editie succesvol in de Tour de France. Met minimaal verschil wees de Amsterdammer van Jumbo-Visma zijn Australische opponent Caleb Ewan terug in de straten van Chalon-sur-Saône. Groenewegen gaat op jacht naar meer ritsuccessen in deze ronde. Maar als de Ronde van Frankrijk straks in Parijs tot een einde is gekomen, gaat al snel het vizier van de Nederlandse sprinter op het Europees Kampioenschap in Alkmaar. “Dat is een kampioenschap waar ik met interesse naar uitkijk.
Hij moest in de Tour zijn verwachtingen bijstellen. In Brussel had hij naar de zege en het geel willen sprinten. Zijn eerste geel, maar ook de eerste leiderstrui in de Tour sinds dertig jaar. Maar hij viel hard in de slotkilometer en zag ploeggenoot Mike Teunissen de door hem zo felbegeerde dubbel pakken. Het geel bevond zich ’s avonds in zijn Brusselse hotelkamer, maar dan over de stoel van kamergenoot Teunissen. Een tweede sprintkans ging door miscommunicatie (en een nog beurs lijf) in rook op. Het was dan ook met grote gretigheid en voldoening dat hij zijn derde kans in de Tour pakte. “Het was een krappe zege, maar ik ben heel blij dat het gelukt is. De ploeg heeft hard gewerkt voor me, gelukkig kon ik hen belonen. Ik raakte wat ingesloten met vijfhonderd meter te gaan, kwam eruit bij het bordje met tweehonderd meter en toen was het binnen” analyseerde hij direct na de winst. Alweer loerend op nieuwe kansen.
Waar Groenewegen start, wil hij winnen. Dat geldt voor de grote ronden, maar ook voor de kampioenschappen van dit jaar. De eerste in de reeks – het Nederlands Kampioenschap in Ede – sloeg hij over. “Het paste eigenlijk niet zo in het schema.” Starten op het wereldkampioenschap in Yorkshire? Daar denkt hij nog over na. “Ik moet het parcours goed bekijken. Het zou te zwaar voor me kunnen zijn en dan laat ik het aan me voorbij gaan.” Het Europees Kampioenschap in Alkmaar is een ander verhaal. “Een vlak parcours in mijn eigen provincie. Daar kan ik me zeker voor motiveren. Dat is bij voorbaat wel het kampioenschap waar ik met de meeste interesse naar uitkijk.”

EK Wielrennen Alkmaar komt in zicht: Nog 40 dagen!

Nog iets minder dan 40 dagen en dan begint het Europees Kampioenschap wielrennen in Alkmaar. Het EK Wielrennen Alkmaar zal van 7 t/m 11 augustus 2019 verreden worden. De voorbereidingen van het EK Wielrennen in Alkmaar zijn in volle gang. Eerder waren de routes bekend gemaakt waarop in augustus de strijd om de 13 verschillende medailles plaats gaat vinden. Nu in de weken voor het evenement zullen ook de bewoners en ondernemers goed meegenomen worden.
Met een groot internationaal evenement als het EK Wielrennen zijn er begrijpelijk veel vragen als het gaat om bereikbaarheid en veiligheid. Om hier meer duidelijkheid in te geven worden er deze dagen informatiebrieven verstuurd aan de inwoners en ondernemers die direct of indirect bij het parcours wonen.
Wethouder Pieter Dijkman: ”Veiligheid en bereikbaarheid zijn belangrijke pijlers bij het EK Wielrennen. De stad gaat dan ook niet ‘op slot’. Zo is de binnenstad altijd toegankelijk voor hulp- en nooddiensten. De wedstrijdonderdelen duren niet de gehele dag. Ook zijn er dagen waarop wedstrijdonderdelen zijn die niet of nauwelijks in de binnenstad verreden worden.”
Exacte tijden van wedstrijdonderdelen op de dagen van het evenement zijn terug te vinden op de website www.alkmaar-cycling.com. Daar is ook meer informatie te vinden in de vorm van ‘Veel gestelde vragen’ en komen hier ook nog kaarten met daarop de omleidingen en oversteekplaatsen in de parcoursen.
- Side events -
Naast dat Europese toprenners door Alkmaar fietsen is er nog veel meer te doen tijdens deze dagen. Alkmaar staat dan volledig in het teken van de fiets. Zo zal het filmhuis Alkmaar zijn programmering aanpassen. In de bioscoopstoelen kan je in de week het EK genieten van enkele wielerfilms en -documentaires. Ook zorgen Theater de Vest en Poppodium Victorie ervoor dat je kunt genieten bij artiesten als Diggy Dex en Danny Vera. Daarnaast organiseert Alkmaar Sport in de 100 dagen in aanloop naar het EK en de 100 dagen daarna diverse sportieve activiteiten met een fietsthema. Ook zullen er diverse acties en activiteiten worden georganiseerd door de ondernemers in de gemeente.
- Alkmaar Fietst -
Het EK Wielrennen maakt deel uit van het programma Alkmaar Fietst. In dit programma staat de fiets centraal en investeren we in blijvende fietsinfrastructuur en mobiliteit.

Routes EK Wielrennen tonen het beste van Alkmaar aan de wereld

De routes van het EK Wielrennen in Alkmaar tonen de stad en de regio op een unieke manier aan de wereld. Iconische plekken, prachtige natuur, de kenmerken van de stad en de regio, de renners komen ze straks allemaal tegen. Met de start bij het Waagplein, de Kanaalkade en een unieke kasseienstrook als finale van de wegwedstrijd als blikvangers. Het EK Wielrennen Alkmaar wordt gehouden van 7 t/m 11 augustus 2019.
De voorbereidingen van het EK Wielrennen in Alkmaar zijn in volle gang. Vandaag zijn de routes bekend gemaakt waarop in augustus de strijd om de 13 verschillende medailles plaats gaat vinden. In het parcours zijn iconische plekken in en rond Alkmaar opgenomen.
Wethouder Sport Pieter Dijkman: “We zijn bijzonder trots op de route die we kunnen presenteren. Start en finish in de binnenstad zorgen ervoor dat de fans hier ter plaatse optimaal kunnen genieten. Met de vele bijzondere locaties op en langs het parcours, kunnen we daarnaast Alkmaar en omgeving op een unieke wijze aan de wereld tonen.”
De start van de individuele tijdritten ligt bij het Waagplein, direct bij de beroemde kaasmarkt. De finish van de tijdritten en start en finish van de wegwedstrijden vindt plaats op de Kanaalkade. Het parcours leidt de renners door de binnenstad van Alkmaar.
Langs het parcours van de individuele tijdrit, dat met een lengte van 23 km kansen biedt aan veel renners, komen onder meer Stompetoren en de kenmerkende Museummolen in beeld.
Voor de wegwedstrijden is een 11,5 km lang parcours uitgetekend dat dwars door het centrum van Alkmaar voert, hierdoor kunnen de bezoekers de renners iedere 20 minuten voorbij zien komen. Onder meer de Molen van Piet en het Kerkplein zullen prachtig te zien zijn. Op speciaal verzoek van Niki Terpstra en Laurens ten Dam is ook de kasseienstrook op de Munnikenweg opgenomen in het parcours.
Om de regio te betrekken bij het evenement maken de heren elite direct na de start een omloop van circa 40 kilometer in de regio. Onder meer het Alkmaardermeer en Park van Luna zullen dan aangedaan worden.
- Bewoners en ondernemers -
De parcoursen kunnen ook gevolgen hebben voor de direct aanwonende bewoners en ondernemingen. Wethouder Dijkman: “We vinden het belangrijk om bewoners en ondernemers goed te informeren. We begrijpen dat er veel vragen zijn over bijvoorbeeld parkeren en veiligheid. De gemeente zal hierover op korte termijn de inwoners en ondernemers direct en indirect aan het parcours informeren middels een brief en een inloopavond.”

Europese Kampioenschappen Wielrennen in 2019 naar Alkmaar

De gemeente Alkmaar gaat in samenwerking met de Europese Wielerbond (UEC) De Europese Kampioenschappen Wielrennen in 2019 organiseren. Deze worden op 7 t/m 11 augustus in Alkmaar verreden. De Europese Kampioenschappen zijn tevens de start van het programma “Alkmaar Fietst”. Dit is een breder plan om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren.
Wethouder Dijkman is buitengewoon blij met de toewijzing: “Alkmaar en haar regio wordt hiermee op de kaart gezet wat goed is voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken”.
Vincent Thijssen, directeur Alkmaar Sport: ‘’Dankzij deze fijne samenwerking zijn wij erin geslaagd om de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar te halen. Een mooie toevoeging is het ambassadeurschap van onze internationale wielerhelden en échte Noord-Hollanders, Laurens ten Dam en Niki Terpstra’’.
‘’Wij zijn supertrots dat het Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten.’’; aldus Laurens ten Dam en Niki Terpstra.
Naast de al bekende onderdelen, is dit jaar de Mix Team Relay een nieuw onderdeel en zal voor het eerst verreden worden in Alkmaar.
Woensdag 7 augustus Mix Team Relay & tijdritten: Vrouwen Junioren, Mannen Junioren
Donderdag 8 augustus Tijdritten: Vrouwen -23, Vrouwen Elite, Mannen -23, Mannen Elite
Vrijdag 9 augustus Vrouwen junioren & Mannen Junioren
Zaterdag 10 augustus Mannen -23 & Vrouwen Elite
Zondag 11 augustus Vrouwen -23 & Mannen Elite

Partners

Alkmaar Sport
Gemeente Alkmaar
Alkmaar Prachtstad
KNWU
Broekhuis
Provincie Noord-Holland
Gemeente Heerhugowaard
Gemeente Langedijk
Vittoria
UEC
Ale Cycling
Victoriefonds Alkmaar
BDO
VCRA
Stadswerk 072
VWS
Beemsterkaas